Yeni Bir Sen, Yeni Bir İş

Merhabalar değerli blog okurları, bugün sizlere kendi içimizde ki potansiyeli ortaya çıkarmak adına bir yöntem sunacağım. Bu yöntem sayesinde güçlü yönlerinizi daha geliştirecek, zayıf yönlerinizi güçlendirerek zaaflarınızı en aza indirecek. Elinizde ki imkânlar kısıtlı olsa bile güçlü yönleriniz sayesinde her anı fırsatlara çevirecek hatta küçük bir kelimeden cümleler dolusu mutluluklara sahip olabileceksiniz. Kendinizde gördüğünüz zayıflıkların farkında olup iş ve sosyal hayatınızda sizi geri sıralara düşürecek olumsuzluklar ve tehditlerin farkına varacaksınız. Bahsedeceğim bu yöntem ilkokul öğrencisi bir çocuktan, emekli olmaya yakın bir amcamıza kadar herkesin yapabileceği hatta bence yapmalı çünkü ben mükemmel sonuçlara heyecanla ulaştım.

S.W.O.T!

Kişiyi yol gösteren koç seviyesine çıkarma yöntemleri arasında da kullanılan bu yöntem, Kişinin kendisini tanımasına ve kendisini geliştirmesini sağlamak amacında da kullanılmaktadır.
SWOT, dört sözcüğün baş harflerinden oluşturulan bir sözcüktür:

S = Strengths (Güçlü yönler)
W = Weaknesses (Zayıf yönler)
O = Opportunities (Fırsatlar)
T = Threats (Tehditler)

Kendinizi güçlü veya zayıf görebilirsiniz ama sizler sadece tek bir yeteneğe sahip değilsiniz. Bulunduğunuz çevre ve aldığınız eğitim derecesinde kendinizi yetiştirdiniz ve bir iş kolunda görev almaktasınız. Bu sizi kalan yaşantınızı bu şekilde idame ettirmenizi gerektirmiyor. Muhakkak sizlerin de özlediği, keşke dediği,  şu olsa daha iyi olurdu dediği iş veya sosyal hayat vardır. Bu analiz sayesinde başta da söylediğim gibi güçlü ve zayıf yanlarınızı belirleyebilir, fırsat ve tehditleri analiz edip kendinizi ileri ki yaşamınıza adapte edebilirsiniz. Sıradan ve monoton hayatın aksine geleceğinizi daha aktif yaşamanız adına ilk adımı atma zamanının geldiği kanaatindeyim.
SWOT analizinin ne olduğundan kısaca bahsettikten sonra, nasıl yapılacağı kısmına geçebiliriz. Kişisel SWOT sonucunuzu merak ediyorsanız, aşağıdaki soruların yanıtlarını bir kâğıda yazabilirsiniz.

Güçlü Yönler!

Diğerlerinin sahip olmadığı ne gibi avantajlarınız var? (Yetenekler, beceriler, sertifikalar, eğitimler, bağlantılar …)
Neyi diğerlerinden daha iyi yapıyorsunuz?
Ne gibi kişisel kaynaklara ulaşabilirsiniz?
Etrafınızdaki kişilere göre güçlü yönleriniz hangileri?
En gururlandığınız başarılarınız nelerdir?
Diğer kişilerin sizin kadar önem vermediği değerleriniz nelerdir?
Bu sorulara kendi açınızdan ve çevrenizdeki kişilerin açısından bakarak cevap verin. Burada önemli olan aşırı utangaç ya da kendini öven şekilde yaklaşmamanız olacaktır. Mümkün olduğuna tarafsız ve objektif olmalısınız.
Güçlü yönlerinizi çevrenizdekilerle kıyaslayarak da belirleyebilirsiniz. Örneğin iletişiminizin çok iyi olduğunu düşünüyorsanız ve çevrenizdeki herkesin de iletişimi iyiyse o zaman bu sizin güçlü yönlerinizden biri olmayabilir.

Zayıf Yönler!

İyi yapamadığınızı düşündüğünüz için yapmaktan kaçındığınız işler hangileri?
Etrafınızdaki kişilere göre sizin zayıf yönleriniz hangileri olabilir?
Aldığınız eğitimler arasından uygulayamadıklarınız var mı? Varsa kendinizi nerede eksik hissediyorsunuz?
Olumsuz iş alışkanlıklarınız nelerdir? ( Örneğin, işe sık sık geç kalır mısınız, masanız dağınık mıdır, stresle baş edemediğiniz oluyor mu? Vs…)
Yaptığınız iş açısından sizi zor durumda bırakan kişisel özellikleriniz var mı? (Örneğin, topluluk önünde konuşmaktan çekinen bir eğitmen olabilirsiniz.)
Güçlü yönlerinizi belirlerken yaptığınız gibi, zayıf yönleriniz hakkında da objektif yaklaşmalı ve kendinize dışarıdan tarafsız bir gözle bakmayı denemelisiniz. Gerçekçi olmalısınız. Kişinin zayıf yönleriyle yüzleşmesi her zaman çok kolay olmayabilir. Ancak eğer geliştirilmesi gereken bir yönünüz varsa, geliştirebilmek için öncelikle onun varlığını kabul etmelisiniz. Bu yüzden kendinize karşı dürüst olmaktan korkmayın.

Fırsatlar!

İşinizi kolaylaştıracak yeni bir teknoloji var mı?
Sektörünüz gelişiyor mu? Eğer öyleyse, bu durumu şu anki pazarda nasıl kendi avantajınıza kullanabilirsiniz?
Size yardımı olacak veya yol gösterecek kişilerle bağlantınız var mı?
Şirketinizdeki yönetimsel alışkanlıkları kendi avantajınıza nasıl kullanabilirsiniz?
Rakiplerinizin yapmakta zorlandığı şeyler varsa, bunları kendi avantajınıza çevirebilir misiniz?
Sektörünüzde veya şirketinizde diğerlerinin dolduramadığı bir boşluk var mı?
Müşterilerinizin şirketinizle ilgili şikâyet ettiği bir soruna yaratıcı bir çözüm bulabilir misiniz?
Bunların dışında fırsat bulabileceğiniz pek çok farklı alan da vardır. Networking toplantıları, eğitimler, konferanslar, yeni projeler, şirketin yeni girdiği alanlar, yeni diller öğrenmek vs.

Tehditler!

İş yerinde ne gibi engellerle karşılaşıyorsunuz?
Sizinle rekabet etmeye çalışan bir iş arkadaşınız var mı?
İşinizin veya rolünüzün gerektirdiği beceriler değişebilir mi?
Değişen teknoloji pozisyonunuz için bir tehdit olabilir mi?
Zayıf yönleriniz sizin için ciddi bir tehdit oluşturabilir mi?
Bu analizi yapmak, size kendinizle ilgili kilit bilgiyi sağlayacak. Gelişim için yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken sorunları görünür hale getirdiği için başarıya giden yolda önemli bir adımdır.
SWOT analizi, karşı karşıya olduğunuz fırsat ve tehditler kadar, güçlü ve zayıf yönleriniz için de bir çerçeve çizer. Güçlü yönlerinize odaklanabilir, zayıf yönlerinizi minimize edebilir, fırsatların size sağlayacağı avantajları kullanabilir ve karşınıza çıkması muhtemel tehditlere karşı önlem almanızı kolaylaştırabilir.
İş arayışındaysanız, terfi almayı planlıyorsanız veya sadece kişisel gelişiminizi önemsiyorsanız SWOT analizi sizin faydanıza olacaktır.
Son Olarak!
Umarım gelecek yaşantınızı belirlerken bu analizin size faydası dokunur. Sizlere tatil fırsatının mümkün kılan, her anınızda kararlı, işlerinizde de başarılı bir ömür dilerim.

Selam ve dua ile

ADAM…

Yorumlar

Popüler Yayınlar